tag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post389840011507655267..comments2023-03-24T10:21:00.781+01:00Comments on facet z nożem: pizza z kamieniafacet z nożemhttp://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comBlogger49125tag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-89789793925161739412017-10-20T18:59:09.683+02:002017-10-20T18:59:09.683+02:00Przy urządzaniu łazienki, a właściwie szafki pod u...Przy urządzaniu łazienki, a właściwie szafki pod umywalkę kupowałem blat marmurowy. Umywalka była wpuszczana więc został mi 'wycinek' marmuru. Za parę złotych więcej panowie obrobili mi przy okazji ten wycięty kawałek na wymiar półki w piekarniku. Sprawdza się doskonale. Pizza wg twojego przepisu i z mojego kamienia jest prawie idealna...ech... gdybym jeszcze umiał tak to ciasto kręcić :-)<br />Jedyny mankament, to że od razu się zaplamił, ale taka to już natura marmuru - wchłania plamy.Grzegooohttps://www.blogger.com/profile/16296216209960518707noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-13196521234450145192017-09-23T09:23:09.807+02:002017-09-23T09:23:09.807+02:00alleanna Mam pytanie bo też chciałbym kupić tą pły...alleanna Mam pytanie bo też chciałbym kupić tą płytę w Obi, czy próbowałaś pieczenia i czy nie ma na niej chemii ?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03199147734074135671noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-38550139168602987662017-07-24T21:54:49.138+02:002017-07-24T21:54:49.138+02:00to może się wypowiem,
granit płomieniuje się po t...to może się wypowiem, <br />granit płomieniuje się po to aby uzyskać antypoślizgową powierzchnię - nierówną i chropowatą. Stosuje się tak obrobiony kamień jako np. okladziny schodów zewnętrznych, ale na pewno nie do pizzy :) Powierzchnia chropowatego kamienia potrafi się "łuszczyć" i nie powinno się na nim smażyć<br />Do pieczenia pizzy używa się granitów polerowanych (np tu sobie zobacz: https://artigiano.pl/9-kamienie-do-pizzy )i nie impregnowanych niczym ! marketowe kamienie lepiej wykorzystaywac do tego do czego zostaly przeznaczone czyli najczęściej do posadzek<br />Pozdrawiam :)Grzesiekhttps://www.blogger.com/profile/11422151135032859692noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-66322783610454640342016-10-02T19:48:50.827+02:002016-10-02T19:48:50.827+02:00To jest pytanie do kamieniarza :) Ja mam polerowan...To jest pytanie do kamieniarza :) Ja mam polerowany i dobrze mi z nim. O "płomykowaniu granitu" pierwsze słyszęfacet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-85861306736157961762016-09-23T14:39:57.166+02:002016-09-23T14:39:57.166+02:00Witam,
Mam zamiar kupić granit. Wybrać polerowany ...Witam,<br />Mam zamiar kupić granit. Wybrać polerowany czy płomykowany?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13082158899950113677noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-67879094734024392142016-08-18T23:01:14.987+02:002016-08-18T23:01:14.987+02:00Bardzo dziękuję za informację. Zamówiłam więc dwój...Bardzo dziękuję za informację. Zamówiłam więc dwójkę i juz z niecierpliwością oczekuję kuriera :) Pozdrawiam serdecznie <br />Agadashttps://www.blogger.com/profile/01670351098303902551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-27722997278368679012016-08-18T15:26:35.806+02:002016-08-18T15:26:35.806+02:00Dzięki za dobre słowo o moim blogu! Jeśli chodzi o...Dzięki za dobre słowo o moim blogu! Jeśli chodzi o kamień: używałem i takiego, i takiego, różnicy w samych efektach pieczenia nie będzie, ale spora różnica to... ciężar i przewodnictwo cieplne :) 3-centymetrowy jest znacznie cięższy, weź więc pod uwagę na czym chcesz go umieścić. U mnie leży na stałe w głębokiej blasze piekarnikowej, zawieszony na prowadnicach teleskopowych, które ledwo pod nim zipią, chociaż dają radę - ale np. na cienkim piekarnikowym grillu bym go już nie kładł, bo konstrukcja będzie dość wiotka i mogą powstać niebezpieczne dla kamienia naprężenia (jak wiadomo, granit się kiepsko wygina ;) ). Poza tym grubszy kamień dłużej się będzie nagrzewał, ale dłużej też będzie oddawał ciepło. Wszystko więc zależy od tego, jak chcesz go używać. Pozdrawiam!facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-1214120504107960332016-08-18T14:41:37.149+02:002016-08-18T14:41:37.149+02:00Witaj,
właśnie podjęłam decyzję o kupnie granitu. ...Witaj,<br />właśnie podjęłam decyzję o kupnie granitu. Problem teraz tylko mam taki: gruby na 2cm czy 3 cm? Jaki wybrać? Możesz mi podpowiedzieć? Dzięki serdeczne, pozdrawiam i gratuluję bloga. Jest rewelacyjny!Agadashttps://www.blogger.com/profile/01670351098303902551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-46142257262676525012016-04-03T13:23:34.049+02:002016-04-03T13:23:34.049+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Mariohttps://www.blogger.com/profile/08178141510170204720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-86953443028342010332016-04-03T13:21:48.072+02:002016-04-03T13:21:48.072+02:00Znalazłem polską mąkę typ 00 Basię w kauflandzie -...Znalazłem polską mąkę typ 00 Basię w kauflandzie - ciasto jest dużo przyjemniejsze w obróbce i bardziej elastyczne. Szkoda tylko, że to edycja limitowana - muszę kupić zapas :)Mariohttps://www.blogger.com/profile/08178141510170204720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-27526659209018935602016-03-24T17:45:01.817+01:002016-03-24T17:45:01.817+01:00właśnie dojechał nasz 5 cm szamot :) z Twoją podpo...właśnie dojechał nasz 5 cm szamot :) z Twoją podpowiedzią bedzie pizza perfecto!!!piecze sięhttps://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-32919938324253470642016-03-06T12:36:22.645+01:002016-03-06T12:36:22.645+01:00Jaki kamień posiadasz?Jaki kamień posiadasz?Mariohttps://www.blogger.com/profile/08178141510170204720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-12912210492352900592016-03-05T21:13:17.883+01:002016-03-05T21:13:17.883+01:00Marcin, nie ciśnij się na włoską mąkę tipo 00 za d...Marcin, nie ciśnij się na włoską mąkę tipo 00 za dużo euro z sieci. Wystarczająco dobrze udaje ją nasza 405-tka.<br />Jak długo rozgrzewasz kamień? Rozgrzewaj go w piecu nastawionym na 250 stopni przynajmniej przez 40 minut. facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-27613409630315534032016-02-20T18:10:33.765+01:002016-02-20T18:10:33.765+01:00mąka 00 dostępna tylko przez neta, lub trzeba posz...mąka 00 dostępna tylko przez neta, lub trzeba poszukać w sklepie z delikatesami włoskimi - nawet w almie nie uświadczyłem oryginalnej mąki 00Mariohttps://www.blogger.com/profile/08178141510170204720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-14586135402404340362016-02-19T13:24:37.387+01:002016-02-19T13:24:37.387+01:00Witam - czy kamień sprawdził się przy pieczeniu?Witam - czy kamień sprawdził się przy pieczeniu?Mariohttps://www.blogger.com/profile/08178141510170204720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-993838920506742662016-02-05T22:11:18.045+01:002016-02-05T22:11:18.045+01:00Dołączam do Fun clubu pizzy na kamieniu. Jestem od...Dołączam do Fun clubu pizzy na kamieniu. Jestem od miesiąca posiadaczką kamienia i dziwię się że dopiero teraz. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07732890713491680484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-34299152642119166182016-01-05T19:56:08.443+01:002016-01-05T19:56:08.443+01:00Maria, mocno tzn. jak - i jak długo? 40 minut w 2...Maria, mocno tzn. jak - i jak długo? 40 minut w 250 stopniach u mnie daje rade.facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-47424454256872214902016-01-03T21:33:23.707+01:002016-01-03T21:33:23.707+01:00Moja pizza nie przypieka sie pod spodem :(, choć m...Moja pizza nie przypieka sie pod spodem :(, choć mocno rozgrzewam szamot. Prosze o rade.<br />mariahttps://www.blogger.com/profile/17791221126124304427noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-71389454596689183032016-01-03T21:33:12.770+01:002016-01-03T21:33:12.770+01:00Moja pizza nie przypieka sie pod spodem :(, choć m...Moja pizza nie przypieka sie pod spodem :(, choć mocno rozgrzewam szamot. Prosze o rade.<br />mariahttps://www.blogger.com/profile/17791221126124304427noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-72592127899868598062015-11-20T14:50:03.744+01:002015-11-20T14:50:03.744+01:00Cześć,
Od jednego kamieniarza wziąłem wypolerowany...Cześć,<br />Od jednego kamieniarza wziąłem wypolerowany kawałek granitu, wsadziłem do piekarnika i nastawiłem na 250 stopni. Po godzinie zajrzałem do piekarnika i... uderzyła mnie chmura tak gryzących rozpuszczalników, lakierów i jeszcze nie wiem czego, że przez kolejne 2 dni wietrzyłem kuchnię. Tak więc nie każdy granit od kamieniarza jest dobry! Uważajcie.Jagoda 5ehttps://www.blogger.com/profile/14494809448683327791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-85031572589690841292015-01-21T16:26:13.623+01:002015-01-21T16:26:13.623+01:00Najprościej zapytać sprzedawcy :)
Można też pójść ...Najprościej zapytać sprzedawcy :)<br />Można też pójść do kamieniarza i zamówić na wymiar granitową płytę. Kamieniarz będzie wiedział, czy impregnował.facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-22208046651510437522015-01-21T13:55:24.374+01:002015-01-21T13:55:24.374+01:00pytanie jak to sprawdzić czy nie jest impregnowana...pytanie jak to sprawdzić czy nie jest impregnowana?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11618718208398350739noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-38770785265006089802015-01-21T10:31:45.180+01:002015-01-21T10:31:45.180+01:00Ha, teoretycznie jak najbardziej - pod warunkiem, ...Ha, teoretycznie jak najbardziej - pod warunkiem, że ta cegła nie jest impregnowana żadną chemią. Upewniłbym się przynajmniej co do tego, zanim bym próbował.facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-38279006870867441782015-01-20T17:52:43.364+01:002015-01-20T17:52:43.364+01:00a czy na takich cegłach tez można robić pizze?
ht...a czy na takich cegłach tez można robić pizze?<br /><br />http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cegly-pustaki-i-bloczki/plytka-szamotowa-knap,p10042,l345.htmlAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11618718208398350739noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-87671115311544587922014-06-29T11:58:46.629+02:002014-06-29T11:58:46.629+02:00Witam,
kupiłem niedawno w obi kamień granitowy z j...Witam,<br />kupiłem niedawno w obi kamień granitowy z jednej strony sfrezowany 40x40 gr. 2cm za 17zł wczoraj pierwszy raz zrobiłem na nim pizze lecz nie zauważyłem zbytniej różnicy między pizzą z kamienia czy z blaszki na której wcześniej przygotowywałem, piekarnik nagrzałem do 250 stopni i piekłem ok. 10 minut każdą niektóre 8 może. Ciasto było trochę aż za nadto wysuszone a widzę,żę wy ok 5 minut pieczecie. Chciałem osiągnąć taki podpiek na spodzie ciasta lecz nawet po takim czasie go nie osiągnąłem. Czy ten granit musi sie troche wypalić po pewnym czasie aby uzyskać taki efekt? Szczerze to blachy z lidla dawały podobny efekt przy pieczeniu ok 13-15 minut. Moją żonkę chyba również nie zachwyciło, a tak jej podkręciłem śrubę, ze będziemy teraz zajadać lepszą niż z pizzeri :) Wydaje mi się, że kamień szamotowy lepiej by oddał ciepło - oczywiście mogę sie mylić ale takie mam przekonanie. Aha i wczoraj przetestowałem nowo zakupione mąki pszenna 650+ żytnia 720 + pszenna razowa 750 może to przez to bo wcześniej robiłem tylko na 650 - ce. Niestety 00 nigdzie nie widziałem jak do tej chwili. Proszę o poradęAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/13764036269662186218noreply@blogger.com