tag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post8616762010224644879..comments2023-03-24T10:21:00.781+01:00Comments on facet z nożem: Projekt chleb [level 3]: bochen na zakwasie - improwizowany i niezawodnyfacet z nożemhttp://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-7542604348450075392016-03-05T21:08:53.864+01:002016-03-05T21:08:53.864+01:00Są ciary, nie? Pozdrawiam!Są ciary, nie? Pozdrawiam!facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-32878254152711251982016-02-21T12:15:16.843+01:002016-02-21T12:15:16.843+01:00Ja sama. Wszystko sama. Zakwas pierszy raz, twój c...Ja sama. Wszystko sama. Zakwas pierszy raz, twój chleb jako pierszy ever. Dziękuję za przepis ,chleb przepyszny. Pieczony w gesiarce z braku garnka rzymskiego. Obserwuje bacznie blog,jestem na bieżąco. Pozdrawiam :-) Dziedzic91@gmail.comhttps://www.blogger.com/profile/06305162507455651269noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-54787181590671815882014-05-31T16:21:35.596+02:002014-05-31T16:21:35.596+02:00Dziękuję za uzupełnienia, acz byłem przeświadczony...Dziękuję za uzupełnienia, acz byłem przeświadczony, że o większości z tych rzeczy jednak napisałem...facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-15528962081548028702014-05-23T00:39:59.836+02:002014-05-23T00:39:59.836+02:00Chciałabym uzupełnić informacje o zakwasie, bo tak...Chciałabym uzupełnić informacje o zakwasie, bo tak czytam i czegoś mi brakuje. Te tajemnicze drobnoustroje w zakwasie to po pierwsze, BAKTERIE kwasu mlekowego, a po drugie, DZIKIE drożdże. Pierwsze skrzypce podczas fermentacji grają bakterie kwasu mlekowego, bo to dzięki nim zachodzi fermentacja mlekowa, a nie alkoholowa (jak w przypadku użycia drożdży do mąki pszennej) i to jest najważniejsza różnica między chlebem żytnim na zakwasie a chlebem pszennym. Ponadto, podczas fermentacji zakwasu zachodzi degradacja kwasu fitynowego, będącego naturalnym składnikiem zbóż. Nierozłożony kwas fitynowy ma zdolność wiązania składników mineralnych, przez co nasz organizm ich nie przyswaja, dlatego też rozkład kwasu fitynowego przez bakterie jest dla nas bardzo korzystny. W wyniku fermentacji alkoholowej powstaje kwas octowy, a w wyniku fermentacji mlekowej - kwas mlekowy, który jest łagodniejszy dla przewodu pokarmowego. Anikhttps://www.blogger.com/profile/08191524622141690352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-30370633631104301022014-03-04T15:44:57.729+01:002014-03-04T15:44:57.729+01:00Wygląda świetnie - cieszę się, że się moje pisanie...Wygląda świetnie - cieszę się, że się moje pisanie przydało.facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-53823394041636646182014-03-04T10:12:21.759+01:002014-03-04T10:12:21.759+01:00Witam , piszę kolejny raz , tym razem by się pochw...Witam , piszę kolejny raz , tym razem by się pochwalić moim chlebkiem upieczonym dzięki Twoim radom . Powiem szczerze , że jeszcze nigdy tak dobrze nie pracowało mi się z ciastem na zakwasie :) A chleb..... bajeczny ! Chętnym podsyłam link do mojego wypieku :) http://cynamonowypyl.blox.pl/2014/03/Chleb-na-zakwasie-z-garnka-rzymskiego.html . Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc :) Cynamonowy Pyłhttps://www.blogger.com/profile/12906073199203068853noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-72831571354654523282014-02-23T19:18:06.176+01:002014-02-23T19:18:06.176+01:00Walcz dzielnie, trzymam kciuki - i czekam na relac...Walcz dzielnie, trzymam kciuki - i czekam na relacjęfacet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-90597846996687336642014-02-23T19:17:41.882+01:002014-02-23T19:17:41.882+01:00Powodzenia - i pozdrowienia dla Franka :)Powodzenia - i pozdrowienia dla Franka :)facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-77522515447137401962014-02-23T14:29:53.057+01:002014-02-23T14:29:53.057+01:00No to Michale zabieram się za chleb zakwas dostała...No to Michale zabieram się za chleb zakwas dostałam ,mąka kupiona , robot nowy jest do wypróbowania.Zdam relacje wieczorem jak wyszło z Twojego przepisu ale jestem pewna ,że będzie pyszny!ita ekspresowohttps://www.blogger.com/profile/08278484982577913628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-49629855919184325732014-02-21T09:04:43.061+01:002014-02-21T09:04:43.061+01:00Fantastyczny post , także zaczynam moją przygodę z...Fantastyczny post , także zaczynam moją przygodę z chlebami na zakwasie . Pierwszy zakwas przygotowałam sama , niestety został perfidnie zamordowany :( . Kolejny otrzymałam od kolegi znajomych ;) - piekarza . Zakwas kilkuletni i bardzo silny . Mieszka u mnie już prawie rok i ma się świetnie :) . Piekłam na nim już kilkanaście bochenków , ale jeszcze nie znalazłam tego idealnego , może właśnie żle do niego podchodzę ? Może powinnam podchodzić bardziej intuicyjnie , tak jak opisujesz ? Zachęciłeś mnie niesamowicie do kolejnego chleba , dziękuję , idę nakarmić mojego Frank'a :) Pozdrawiam . Cynamonowy Pyłhttps://www.blogger.com/profile/12906073199203068853noreply@blogger.com