tag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post1689718219105696663..comments2023-03-24T10:21:00.781+01:00Comments on facet z nożem: szakszuka, czyli śniadanie mistrzów (krav magi)facet z nożemhttp://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-48786271420634110902017-01-16T11:28:04.510+01:002017-01-16T11:28:04.510+01:00Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej i żołnierze...Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej i żołnierze izraelscy go nie wymyślili, co najwyżej starali się zrobić podobne. Ten przepis też odbiega trochę od wzorca.Edzinekhttps://www.blogger.com/profile/07064215400707420273noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-10960088267901631392016-05-15T20:42:07.969+02:002016-05-15T20:42:07.969+02:00Mam dostęp do jajek od wiejskich kur i są pyszne, ...Mam dostęp do jajek od wiejskich kur i są pyszne, tych sklepowych klatkowych"" nie tknę, bo maja wyraźnie inny, gorszy smak. Nikt mi nie wmowi, że nie ma różnicy w smaku.kamishttps://www.blogger.com/profile/12910605741885686136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-44544914740103610252016-01-13T15:17:28.863+01:002016-01-13T15:17:28.863+01:00Męczą mnie takie czcze dyskusje.
"The eggs f...Męczą mnie takie czcze dyskusje.<br /><br />"The eggs from the range production system had higher total fat (P < 0.05), monounsaturated fat (P < 0.05), and polyunsaturated fat (P < 0.001) than the eggs produced by caged hens (...) The n-3 levels were also higher (P < 0.05), at 84.5 mg/50 g in the range eggs compared with 70.50 mg/50 g in the cage eggs. Even though n-3 levels were higher by a value of 14 mg/50 g, the question was whether this constituted a viable nutrient increase. Having laying hens on the range had no effect on cholesterol, with 160.42 mg/50 g in eggs from cage hens and 156.15 mg/50 g in eggs from range hens. (...) Vitamin A and vitamin E levels in eggs were not influenced by housing type in this study. However, β-carotene levels were higher (P < 0.001) in the range eggs. (...) Even though the range environment did not contribute to the vitamin content, the increased β-carotene may have contributed to increases in lycopene, lutein, or zeaxanthin...<br />http://ps.oxfordjournals.org/content/90/7/1600.full<br /><br />"From this study we confirmed three nutritional advantages of raising hens on pasture as compared to on an industry diet in cages: the increases in omega-3 fatty acids and in vitamins A and E. We also found that differences in omega-3 levels in plants have an effect on the eggs."<br />http://news.psu.edu/story/140750/2003/05/01/research/pasture-ized-poultry<br /><br />the results revealed that compared to supermarket eggs from hens raised in cages, our free-range eggs contained only about half as much cholesterol, were up to twice as rich in vitamin E, and were two to six times richer in beta carotene (a form of vitamin A). For essential omega-3 fatty acids (vital for optimal heart and brain function), the free-range eggs averaged four times more than factory eggs. (...) Raising hens in cages produces substandard eggs.<br />http://www.motherearthnews.com/real-food/free-range-eggs.aspx<br /><br />compared to official U.S. Department of Agriculture (USDA) nutrient data for commercial eggs, eggs from hens raised on pasture may contain:<br /><br />• 1/3 less cholesterol<br />• 1/4 less saturated fat<br />• 2/3 more vitamin A<br />• 2 times more omega-3 fatty acids<br />• 3 times more vitamin E<br />• 7 times more beta carotene<br />http://www.motherearthnews.com/real-food/free-range-eggs-zmaz07onzgoe.aspx<br /><br />Wyniki poszczególnych badań się różnią, wiele zależy od doboru próby, ale generalnie tendencja jest wyraźna: jajka z wolnego wybiegu mają zdecydowanie większe wartości odżywcze. Nie wspominając o tym, że te fermowe często walą mączką rybną na przykład. Ale Ty będziesz mnie przekonywać, że "nie udowodniono różnic".facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-7332076803840879982016-01-10T17:09:37.450+01:002016-01-10T17:09:37.450+01:00efektowi placebo podlegają wszyscy.
Dwa: nie udowo...efektowi placebo podlegają wszyscy.<br />Dwa: nie udowodniono różnic w składzie między 1 a 3. Można mówić o traktowaniu zwierząt itp ale jajka są takie same.Skylukerhttps://www.blogger.com/profile/06201570133022887233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-28457133606387146742015-09-13T05:22:25.944+02:002015-09-13T05:22:25.944+02:00Jadłam kiedyś cos podobnego ale duzo prostszego - ...Jadłam kiedyś cos podobnego ale duzo prostszego - turecką wersję jajecznicy i także bardzo polecam, ponieważ robi się tak szybko, że można to zrobić przed pracą. Poza tym składa się zaledwie z trzech składników: pomidorów, jajek i masła, co według mnie jest zaletą. Sparzone i obrane pomidory rozdrabnia się i dusi na sporej ilosci masła, następnie, po odparowaniu soku wkłada się same białka jaj i smaży do ścięcia, zestawia się patelnię z gazu (co gwarantuje, ze żółtka się nie zetną), soli, pieprzy i dorzuca się żółtka, miesza delikatnie dwoma widelcami , rozrywając usmażone białka na spore kawałki. <br />Jeśli chodzi o kategorię jajek do smazenia - polecam zapoznanie sie z lokalnym hodowcą gdyz jajka ze sklepu są w 50% oszukane, robiono badania. Ja sama podglądałam niby jajka od zilononóżki w różnych sklepach i marketach, jeszcze nigdy nie widziałam prawdziwych jajek zielononózki lecz zamiast tego małe jajka od młodych kur farmowych.rrhttps://www.blogger.com/profile/09493045053479537631noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-13684489728749541522014-01-29T19:51:19.422+01:002014-01-29T19:51:19.422+01:00Fachowa!Fachowa!facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-87629062615751363442014-01-29T12:43:35.368+01:002014-01-29T12:43:35.368+01:00Zrobiłem dziś szakszukę według tego przepisu. Zrez...Zrobiłem dziś szakszukę według tego przepisu. Zrezygnowałem z selera naciowego, ale i tak wyszła chyba nieźle. Tutaj zdjęcie. http://instagram.com/p/jwDJobkC2e/Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02871699118784851065noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-58742101306794200222013-04-15T20:06:02.879+02:002013-04-15T20:06:02.879+02:00ach wybacz blondynce brak pomyślunku- przepisu mog...ach wybacz blondynce brak pomyślunku- przepisu mogłam poszukać na blogu :-) na pewno wypróbuję! mala.margothttps://www.blogger.com/profile/13041577303197888156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-65936822791258289622013-04-14T23:34:27.173+02:002013-04-14T23:34:27.173+02:00Piękniejszego komplementu sobie nie wyobrażam - dz...Piękniejszego komplementu sobie nie wyobrażam - dzięki! A sprawdzony przepis na hummus wrzuciłem dopiero co: http://facetznozem.blogspot.com/2013/03/hummus-i-manakisz-na-zgode.html - zapraszam :)facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-66142900154110754922013-04-14T14:49:47.639+02:002013-04-14T14:49:47.639+02:00Dzięki za przepis, smakuje tak dobrze jak szakszuk...Dzięki za przepis, smakuje tak dobrze jak szakszuka zjedzona na szuku vw Jaffie :-) Szukam sprawdzonego przepisu na hummus - ktoś posiada? mala.margothttps://www.blogger.com/profile/13041577303197888156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-31482852540102823822013-04-02T17:58:02.926+02:002013-04-02T17:58:02.926+02:00Fajnie, że Twój znajomy robi porządne pasze, od ic...Fajnie, że Twój znajomy robi porządne pasze, od ich składu przecież zależy smak jajka. Ale nie przekonasz mnie, że trójka może smakować jak jedynka albo zero. A co ważniejsze - nie przekonasz mnie, że chów klatkowy jest okej. Nie jest.<br />Co do bab-oszustek (i, dodajmy, chłopów-oszustów), masz niestety rację (podobno robią też lepsze numery: kupują paletę trójek w supermarkecie i... zmywają pieczątkę). Dlatego stosuję zasadę taką, jak przy kupowaniu żarcia w ogóle: kupuję je z pewnego, wiarygodnego źródła (np. od kumpeli mojej babci :) ). <br />Pozdrawiam!facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-36099253813485572192013-04-02T15:03:37.968+02:002013-04-02T15:03:37.968+02:00Z tymi jajkami niestety nie mogę się zgodzić- mój ...Z tymi jajkami niestety nie mogę się zgodzić- mój znajomy ma fermę drobiu z własną mieszalnią pasz i jajka od niego (2 dni "po zniesieniu") są o niebo lepsze od każdych 0 czy 1, które jadłem. Ponadto podejrzewam, że patrząc na kolor i konsystencję nikt by się nie zorientował, że to 3ki. W zasadzie jedyne co konkuruje w moim odczuciu z tymi jajkami to faktycznie wiejskie jaja, ale nie od "baby z kleparza" (one często kupują niestemplowane jajka z fermy...)tylko zaprzyjaźnionej kumy, gdzie faktycznie możemy zobaczyć jak kurki sobie spokojnie biegają i mamy pewność, że karmi je ona odpowiednio.<br />Pozdrawia, ciekawy przepis :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05656984057034685549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-20364089704946554242013-02-21T12:44:41.659+01:002013-02-21T12:44:41.659+01:00Żałuję, że nie było ani oliwek, ani świeżego orega...Żałuję, że nie było ani oliwek, ani świeżego oregano w kuchni, ale było to przerażający dobry pomysł na śniadanie. Dzięki!prawie-wyszlohttps://www.blogger.com/profile/16326632281143552132noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-67384206709383885952012-12-15T13:23:24.533+01:002012-12-15T13:23:24.533+01:00A moja szakszuka wygrała konkurs, HA!!!A moja szakszuka wygrała konkurs, HA!!!Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-40951281324351295732012-12-02T18:27:41.463+01:002012-12-02T18:27:41.463+01:00Hie hie, przeczytałam, ale masz spida do pisania.....Hie hie, przeczytałam, ale masz spida do pisania...<br />I nie byłabym uczycielkom, gdybym jeszcze cosik nie dodała:<br />1. Fakt, moja szakszuka lekko leczowato zajeżdżała, ale!<br />2. Papryka nie jest Węgier, ha! (Marzynia daje znać, że jest światowa i wi).<br />3. Wiem, że Ty wiesz tyż, ale rezonuję ;-D.<br />4. Kuchnia węgierska jest pyszna.<br />5. Ament!Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-66676146608639427442012-12-02T18:22:42.044+01:002012-12-02T18:22:42.044+01:00Odpisałem u Ciebie :)Odpisałem u Ciebie :)facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-42561068103949464772012-12-02T18:12:48.635+01:002012-12-02T18:12:48.635+01:00No jezdem, wytrzymam, dooobra...
Ja mam u siebie w...No jezdem, wytrzymam, dooobra...<br />Ja mam u siebie wszystko wyłączone, ale mię nikt nie chce spamować, buuu... :-(<br />Boszcz sie jednak nikomu nie kojarzy z reklamą chcianą i niechcianą, co innego Facet z Nożem (i jajami...)<br />Ale za to MOJA szakszuka pienkniejsza jezd (nie twierdzę, że smaczniejsza, zobacz se tu, jak chcesz:<br />http://mamamarzynia.blogspot.com/2010/07/szakszuka.html<br />I może Ty znasz odpowiedź, dlaczego ludzie w Polsce piszą na blogach: shaksuka, skoro to żydowska potrawa jest??!! Bardziej światowo wygląda czy co?Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-56881978112421320132012-09-05T12:54:10.912+02:002012-09-05T12:54:10.912+02:00Właśnie zrobiłem po długiej nocy, rzeczywiście mis...Właśnie zrobiłem po długiej nocy, rzeczywiście mistrzowskie, dzięki!Rafal Urbaniakhttps://www.blogger.com/profile/10277466578023939272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-26014748507458191282012-08-28T16:34:33.307+02:002012-08-28T16:34:33.307+02:00Nasz smak i nasze danie, tylko nazwy wcześniej nie...Nasz smak i nasze danie, tylko nazwy wcześniej nie słyszałyśmy (przynajmniej ja). Takie danie nie tylko nadaje się na późne śniadanie, ale i na szybki obiad jak bida do lodówki zajrzy :)Siekierą po Jajachhttps://www.blogger.com/profile/14731466015934019875noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-90338407183091678532012-08-28T09:35:11.805+02:002012-08-28T09:35:11.805+02:00Lubie bardzo, zwlaszcza w niedzielny poranek po so...Lubie bardzo, zwlaszcza w niedzielny poranek po sobotniej imprezie :)Maggiehttps://www.blogger.com/profile/01200693731532481325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-63194645691142047962012-08-28T07:09:00.787+02:002012-08-28T07:09:00.787+02:00Brzmi koszernie, muszę wypróbować.Brzmi koszernie, muszę wypróbować.Zuraxhttps://www.blogger.com/profile/00253915407607174927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-3099087814881792432012-08-27T22:16:20.895+02:002012-08-27T22:16:20.895+02:00Hej! Nominowałem Cię u mnie na Blogu! Dlaczego? Bo...Hej! Nominowałem Cię u mnie na Blogu! Dlaczego? Bo Twoja kuchnia jest specyficzna ,ale oczywiście w ten dobry sposób. Zawsze zaskakują mnie odważne przepisy i sposoby przygotowania na które ja W ŻYCIU bym nie wpadł! Tak bardzo bym spróbował ,chociaż kilku z Twoich przysmaków :)<br />Pzdr<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-33431960493844775362012-08-27T06:59:25.974+02:002012-08-27T06:59:25.974+02:00świetny przepis!!! i choć nie po imprezowo ale po ...świetny przepis!!! i choć nie po imprezowo ale po podróży to dziś bym wchłonęła takowe :)Wiewiórahttps://www.blogger.com/profile/04423912356997406858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-45848364972502336652012-08-26T19:23:25.330+02:002012-08-26T19:23:25.330+02:00Super, przepis dodany do akcji. Poproszę o kolejne...Super, przepis dodany do akcji. Poproszę o kolejne. Może coś z bakłażanem teraz? Jest tak mało lubiany...mopswkuchnihttps://www.blogger.com/profile/06300750631941667260noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6977197456063700502.post-45030490959723623482012-08-26T18:39:44.424+02:002012-08-26T18:39:44.424+02:00@mopswkuchni: bardzo dzięki za zaproszenie, już je...@mopswkuchni: bardzo dzięki za zaproszenie, już jestem :)facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.com